Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2013

ΚΥΛΙΚΕΙΟ
ΚΥΛΙΚΕΙΟ ΚΑΙ ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΕΙΔΗ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗ ΝΕΑ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΑΤΑΞΗ.
     Όλα τα σχολικά κυλικεία είναι υποχρεωμένα να ακολουθήσουν την νέα υπουργική απόφασηπου αντικαθιστά την παλαιότερη (από το 2006) ως προς τα προσφερόμενα είδη.
     Το κυλικείο του Σχολείου μας, λοιπόν, οφείλει να προσφέρει προϊόντα που αναφέρονται στην παρακάτω λίστα . Εδώ θα βρείτε μία σύντομη περίληψη. Για ολόκληρη την υγειονομική διάταξη με τις αντίστοιχες διευκρινήσεις, μπορείτε να κάνετε κλικ στον ακόλουθο σύνδεσμο http://www.et.gr/idocs-nph/search/pdfViewerForm.html?args=5C7QrtC22wEaosRGzKxO6XdtvSoClrL85OGL2bA-0rYliYHTRwL0-OJInJ48_97uHrMts-zFzeyCiBSQOpYnT00MHhcXFRTseQkSc-7VvvP8HRV0ss10gTBqjf-nuFDDbA4N8sEcFrU.
ΕΠΙΤΡΕΠΟΜΕΝΑ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΕΙΔΗ ΣΤΑ ΣΧΟΛΙΚΑ ΚΥΛΙΚΕΙΑ
- Φρούτα-Λαχανικά / Αποξηραμένα φρούτα / Φυσικός χυμός φρούτων ή και λαχανικών που παρασκευάζεται εντός των κυλικείων./ Φρουτοσαλάτα. / Σαλάτα από φρέσκα λαχανικά. / Συσκευασμένοι φυσικοί χυμοί φρούτων και ομοειδών προϊόντων, χωρίς συντηρητικά και ζάχαρη.
Γαλακτοκομικά
- Γάλα τυποποιημένο, έως 500ml πλήρες και ημιαποβουτυρωμένο./ Σοκολατούχο με χαμηλά λιπαρά έως 250ml./ Γιαούρτι τυποποιημένο (έως 5% λιπαρά) / Ροφήματα από συνδυασμούς φρέσκου γάλακτος και φρέσκων φρούτων που θα παρασκευάζονται στο κυλικείο. Δεν επιτρέπεται η προσθήκη ζάχαρης.
- Τυριά πολύ σκληρά, σκληρά, ημίσκληρα, μαλακά τυριά.
Απλά αρτοπαρασκευάσματα και αρτοσκευάσματα
- Κουλούρι / Κριτσίνια  / Φρυγανιές / Κράκερς . (Κορεσμένα λιπαρά έως 3% Τράνς λιπαρά έως 0,1% Νάτριο έως 0,5%.)- Μουστοκούλουρα /Σταφιδόψωμο/ Μπάρα δημητριακών ολικής άλεσης σε ατομική μερίδα έως 40γρ, η οποία να πληροί τις ακόλουθες προδιαγραφές:Κορεσμένα λιπαρά έως 3% Τράνς λιπαρά έως 0,1% Νάτριο έως 0,5%.
- Επιτρέπεται η διάθεση τυρόπιτας- πίτας λαχανικών 120 γρ. με  ελαιόλαδο. Δεν επιτρέπεται η χρήση ζύμης σφολιάτας. Το τυρί που θα χρησιμοποιείται στις τυρόπιτες θα πρέπει να αποτελεί τουλάχιστον το 40% του συνολικού βάρους.
- Πίτσα με τις παρακάτω προδιαγραφές:
Για τη βάση αλεύρι, αβγό, γιαούρτι, αλάτι και μυρωδικά βότανα. Απαγορεύεται η χρήση ενισχυτικών γεύσης όπως το γλουταμινικό μονονάτριο. Για τη γέμιση τυρί, τομάτα, πιπεριές, μανιτάρια, κρεμμύδι, καλαμπόκι. Δεν επιτρέπεται η χρήση σάλτσας και αλλαντικών.
Σάντουιτς
- Τα σάντουιτς/ τοστ μπορούν να παρασκευάζονται με συνδυασμούς των τροφίμων των επόμενων παραγράφων. Μπορούν να είναι τυποποιημένα ή να παρασκευάζονται στον χώρο του κυλικείου- καντίνας αυθημερόν.
- Επιτρέπεται η χρήση όλων των ειδών ψωμιού, ολικής άλεσης πλούσιο σε φυτικές ίνες ή λευκό όπως ψωμάκι ατομικό, ψωμί για τοστ, μπαγκέτα, ελληνική πίτα, αραβική πίτα, σησαμένιο κουλούρι. Δεν επιτρέπεται το μπριος, το κρουασάν ή το πιροσκί. Η ελληνική πίτα δεν πρέπει να περιέχει γλυκουρονικό νάτριο.
- Δεν επιτρέπεται η χρήση άλλων αλλαντικών, εκτός από βραστή γαλοπούλα .- Λαχανικά όλων των ειδών. - Ελιές χωρίς το κουκούτσι και πάστα ελιάς. - Αβγό καλά βρασμένο.- Ελαιολάδο.- Επιτρέπεται η παρασκευή γλυκών σάντουιτς με συνδυασμό των προαναφερόμενων ψωμιών και ως γέμιση 1 κουταλιά της σούπας μέλι ή μέλι με ταχίνι.
Γλυκίσματα
- Κρέμα και ρυζόγαλο σε ατομικές μερίδες των 150γρ. (με περιεκτικότητα σε λίπος γάλακτος έως 4%).
- Χαλβάς σε ατομική μερίδα έως 50 γρ.- Παστέλι σε ατομική μερίδα έως 50γρ.- Μέλι σε ατομική μερίδα.- Σοκολάτα υγείας και γάλακτος σε ατομική μερίδα έως 30γρ.- Δεν επιτρέπεται η διάθεση τσιχλών και καραμελών.
Υγρά τρόφιμα
- Εμφιαλωμένο νερό. Καφές μόνο για το προσωπικό.- Δεν επιτρέπεται η διάθεση αναψυκτικών.
Ακόμη επιτρέπεται η διάθεση και «βιολογικών προϊόντων» . Τέλος, δεν επιτρέπεται η διάθεση λειτουργικών τροφίμων ή συμπληρωμάτων διατροφής και προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς και η διάθεση άλλων προϊόντων, που δεν περιλαμβάνονται στην παρούσα Υγειονομική Διάταξη


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.